Zayıflık Hastalığının Adı Nedir?

Aşırı Zayıflık Nedir?

Uzmanlarca Anoreksiya nervoza veya Anoreksİ de denilen aşırı zayıflık hastalığında, bireyler kilo alma korkusu yaşarlar aynı zamanda kendilerini şişman görürler. Bu nedenle sürekli diyette olurlar, spor yaparken aşırıya kaçabilirler ya da yemek yedikten sonra kilo alacaklarını sandıkları için kusma, müshil, idrar arttırıcı madde veya farklı bir yöntem kullanırlar. Düşük kiloya bağlı olarak vücuttaki hormon dengesi değişebilir ve başka hastalıklar ortaya çıkabilir. Aşırı zayıf hastalar arasında yer alan genç kızların ve kadınların adet dönemleri aksamaya ve düzensizleşmeye başlarken, erkekler ise cinsel isteksizlikten şikayetçidir.

Hastalık

Aşırı Zayıflık Ne Sıklıkta Görülür?

Her 100 kişiden yaklaşık biri aşırı zayıflık yaşamıştır. Ayrıca ”tanımlanamayan yeme bozuklukları” Almanya’da daha yaygındır. Bu aşırı zayıflık belirtileri görülen hastalara direkt olarak ”aşırı zayıflık” teşhisi konulmaz. Bu konuda yapılan araştırmalara göre her 100 kişiden 19’unda yeme bozukluğu belirtileri vardır.

Aşırı Zayıflık Tedavi Edilebilir Bir Hastalık Mıdır?

Her 100 hastadan 40 ile 60’ı psikolojik terapilerini tamamlar ve önemli derecede gelişme kaydeder, beş yıla yakın bir sürede tedavileri tamamlanmış ve sağlıklarına kavuşmuş olurlar. Fakat 100’de 30’unda sağlıksız düzeyde zayıflık devam eder. Aşırı zayıflık, diğer psikolojik hastalıklarla karşılaştırıldığında fiziksel sonuçları ve intihara eğilimin daha yüksek olması dolayısıyla ölüm riski çok daha fazladır.

Aşırı Zayıflık Hastalığının Oluşması

İdeal güzelliğin ince bir vücuda sahip olmak gerektiğine inanan bazı toplumsal etkilerin, zayıflama hastalığının oluşmasına ne yazık ki katkısı vardır. Aynı zamanda kişinin biyolojik faktörleri, kişisel özellikleri ve geçmişiyle ilgili durumlar da aşırı zayıflık gibi bir beslenme hastalığının oluşmasında önemli bir rol oynar.

Kimler Risk Altında?

Kadınların hastalığa yakalanma olasılığı erkeklerden on kat daha fazladır. En tehlikeli dönem 14-18 yaş arası ergenlik dönemidir. Fiziksel görüntünün ön planda olduğu koşullarda bulunan bireyler, örneğin sınırlı bir kilo şartına tabi tutulan spor alanlarında aktif olan sporcular yüksek risk taşır. Aşırı zayıflık yaşayan hastaların birinci derece kadın yakınlarının, yani kız kardeş, anne ya da kız çocuklarının da bu hastalığa yakalanma olasılığı yaklaşık olarak on bir kat daha fazladır.

Aşırı Zayıflık Hastalığı Belirtileri

Bir yeme bozukluğu başlangıçta şu belirtileri gösterir: Kendi beslenme tutumundan memnun olamama, kilosu için endişelenme, fiziği ve beslenmesi ile ilgili endişe duyma, gıda tüketimini istemsiz sınırlama yani kendini aç bırakma ya da diyet yapma, yemeği gizli yemek, kusma ya da yemek krizleri yaşamak.

Aşırı zayıflık hastalığı belirli bir sürece yayılmıştır, birkaç günde oluşmaz. Hastaların tedavilerinin başarılı sonuçlar verebilmesi için erkenden fark edip yardım almaları çok önemlidir. İlk aşama genelde aile hekimleriyle ya da psikoterapi uzmanları ile başlar. Burada fiziksel bir muayenenin yanında detaylı bir de psikolojik görüşme yapılır. Muayene sonucuna göre en uygun tedavi ve zaman belirlenir.

Yanıtla