Sosyal Medya Bağımlısı Nasıl Anlaşılır?

Teknolojinin ve internetin hayatımızda bu kadar yaygın olarak kullanılmasının negatif yanlarından birisi de sosyal medya bağımlılığıdır. İnternetin bu denli yayılması ve akıllı telefonların icadı ile birlikte sosyal medya uygulamaları insanların hayatının büyük bir kısmını oluşturmayı başarmıştır. Başka insanlar tarafından beğenilme, fark edilme ve başka kişilerin hayatlarını takip etme isteğinin çok fazlalaştığı şu dönemlerde, sosyal medya bağımlılığının önüne geçilmemesi durumunda kişilerde depresyon, kaygı bozukluları ve ikili insan ilişkilerinin zedelenmesi gibi sorunlar görülmektedir. Sosyal medya hesapları başkalarıyla iletişim kurmanın yanı sıra insanların hayatlarını gözler önüne sermesinin en kolay yollarından biridir. Sosyal medya sayesinde insanlar anlık olarak gündemi takip edebilmekte, sevdiği insanları takip edebilmekte, kendi hayatlarından bir şeyler paylaşabilmektedir. İnsanlar sosyal medya hesaplarında başka kişiler tarafından takip edilip beğenildiğinde bundan mutluluk ve haz duymaktadırlar. Ayrıca insanlara yalnız olmadıkları ile ilgili duygular hissettirebiliyorlar.

Sosyal Medya Bağımlılığı Neden Ortaya Çıktı? 

Sosyal medyanın bu derece yaygınlaşması ve yediden yetmişe herkesin bu uygulamalar içerisinde yer alması ile birlikte insanlara yeni bir şöhret kapısı da açılmış oldu. İnsanlar ünlü olabilmek için sosyal medya üzerinde yeteneklerini, kendilerini, fikirlerini paylaşarak kısa sürede fenomen olmayı başardılar ve başka insanlar tarafından da beğeniyle karşılandılar. Bu da sosyal medya bağımlılığının artmasında önemli bir rol oynamaktadır. Çünkü sosyal medyada vakit geçirirken aynı zamanda binlerce kişi tarafından takip edilmek, beğenilmek ve aynı zamanda bu işten para kazanmak birçok kişiyi cezbetmektedir.

Sosyal Medya Bağımlılığının Belirtileri Nelerdir? 

İnsanların uyandıklarında akıllarına ilk gelen şeyin sosyal medya hesapları olması ve ilk uyandıkları anda akıllı telefonlarını aramaları net bir sosyal medya bağımlılığı göstergesidir. Yapılan araştırmalar sonucunda akıllı telefon kullanan insanların %80’i sosyal medya hesaplarını kontrol edebilmek için uykularından mahrum kalmayı göze alabilmektedir.

Bir insanın bir gününün ne kadarını sosyal medya hesaplarında geçirdiği de bu bağımlılığı anlamakta önemli bir etkendir. İnsanlar günde ortalama 2 – 3 saatlerini sosyal medya hesaplarında geçirmektedirler. Bu zamanın çok fazla olması sosyal medya bağımlılığına doğru gidebilmektedir.

Sosyal medya bağımlılığı olan insanlarda görülen diğer belirtilerden biri de günlük yaşantılarındaki her anlarını sosyal medya hesaplarında paylaşma ihtiyacı duymalarıdır. Giyilen kıyafetler, yenilen yemekler, yapılan makyajlar, ziyaret edilen mekanlar gibi gün içerisinde yaptığınız her şeyi sosyal medyada paylaşma ihtiyacı duyuyorsanız eğer sosyal medya bağımlısı olma ihtimaliniz bir hayli yüksektir.

Eğer bir bilgiye ulaşmak için e-mail, arama motorları gibi yöntemler yerine WhatsApp, Twitter, Facebook, İnstagram gibi sosyal medya uygulamalarını tercih ediyorsanız eğer sosyal medya bağımlılığına yakınsınız demektir.

Gün içerisinde canınız sıkıldığında aklına gelen veya yaptığınız tek şey sosyal medyaya girip zaman harcamaksa eğer bu durum bağımlılığa kadar gidebilmektedir. Bu tarz kişilerin iyi vakit geçirebilmek adına akıllarına başka herhangi bir şey gelmemektedir. Kendilerini sosyal medya içerisinde fazlasıyla mutlu hissetmektedirler.

Yanıtla