Ofset Baskı Nedir? 

Belirli gramajlarda bulunan kâğıt ve kâğıt malzemeleri üzerine yapılan baskıya İngilizcede Off -Set kelimesinden çevrilen ofsettir. Günümüzde pek çok alanda kullanılan baskı sistemlerinden biridir. Kartvizit, dergi, broşür ve kitap gibi ürünler üzerine yapılan baskı sistemlerine ofset baskı adı veriliyor. Gazeteler günlük düzenli olarak baskı yaptıkları için daha çok bu sistemi tercih ediyor. Günümüzde en yeni baskı sistemlerinden biridir.

Belirli bir alanı basılan görsel için yağlı mürekkep kullanılıyor. Aynı zamanda görsel kireçtaşı üzerine çiziliyor. Daha sonra bu boya kireçtaşı tarafından emilir ve dışarıya nüfus etmeden baskı işlemi tamamlanmış olur.

Daha çok fabrikasyon kalıpların kullanıldığı ofset baskı düz bir baskı sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Baskı yapılan alanın üzerinde düz görüntülü bir oluşum meydana gelir. Baskı kazanı içerisinden geçen kâğıt düz olarak basılır. Günlük gazete ve dergi çıkaran kişiler genellikle ofset baskı sistemini tercih ediyor.

Ofset Baskı Çalışma Prensipleri

Ofset baskı çok hızlı bir şekilde ve düşük maliyetli olarak baskı yapma imkânı sağlıyor. Günümüzde gelişimini tamamlayan ve en yeni baskı sistemlerinden biri olan ofset baskı Prensip olarak yağ bazlı mürekkebin su ile karışması konusunu prensip ediniyor.

Endirekt baskı sistemi ve düz baskı sistemi olmak üzere iki farklı sistemden meydana geliyor. Farklı materyallerden yapılan yüzeyler ile ışığa duyarlı kalıplar hazırlanıyor. İçerisinde emaye isimli bir madde ekleniyor. Emayenin eklenmesi sebebi suyu içmesi ve mürekkebi tutmasından kaynaklı oluyor.

Ofset baskı sistemi renkli baskı yapabilme konusunda da geliştirilen sistemlerden biridir. Fakat birden fazla renkli baskı yapması söz konusu değildir. Blanket adı verilen esnek yapılı maddeler kâğıda bastırılarak ekleme işlemini gerçekleştiren maddelerdir.

Ofset Baskı Çeşitleri

Ofset baskı sistemi iki farklı çeşitte karşımıza çıkıyor. Bunlardan bir tanesi tabaka ofset baskı oluyor. Baskı malzemesi olarak tabaka kâğıtlar kullanılıyor. Farklı boyutlar ile karşımıza çıkıyor. Gazete, dergi ve kitap için en uygun olan sistemlerden biri tabak ya kâğıt ofset baskı oluyor. Tabaka Ofset baskı farklı adımlar ile sekiz, on, on iki, renk skalası ile gerçekleştirilir.

Diğer bir sistem ise web ofset baskı oluyor. Bu sistemde bobin kâğıtlar kullanılıyor. Çok hızlı bir şekilde baskı işlemi gerçekleştiriliyor. Günümüzde en çok tercih edilen sistemlerden biridir. Aynı zamanda maliyet olarak da çok düşük bir maliyeti bulunur. Web ofset baskı son yıllarda daha çok dergi, gazete ve kitap baskısında kullanılıyor.

Yanıtla