Bebeğinizin İlk Dişleri Ne Zaman Çıkacak?

Daha erken veya geç olabilmekle birlikte sağlıklı bebeklerin diş çıkarma süreci 6-7 aylıkken başlar. İlk azı dişleri (ağız arkasındaki büyük dişler) genellikle 12-16 ay civarında görünürken, ikinci azı dişleri 20 ay ile iki buçuk yıl arasında sürer. İlk dişin üst veya alt damakta, ne zaman ve hangi sırada çıkacağı belirsizdir. Biyolojik ve genetik nedenler bebeklerde diş çıkarma periyotlarını etkileyebilir.

diş

diş

Diş çıkarma; ateş, ishal, salya artışı, huzursuzluk, iştahsızlık, sürekli ağlama, kulak çekme, diş etlerinde kabarma, kızarıklık belirtileri ile başlar ve oldukça sancılı bir süreçtir. Fakat bu süreçte onları rahatlatmak için kullanabileceğiniz birçok ürün, ilaç ve teknikler de bulunuyor.

Süt Dişleri için Bakım Önerileri

İlk dişlerin çıkmaya başlamasından itibaren bebeğin ağzını temiz tutmak çok önemlidir. Steril gazlı bezi hijyen bir su ile ıslatıp bebeğin damaklarını silmek yeterlidir. 1,5-2 yaşından önce fırçalamaya geçilmemelidir. 2 yaşından sonra uygun bir diş macunu seçin. İdeal olarak her bir diş etrafında dairesel bir fırçalama tekniği kullanın.

Flüorür düzeylerini doğru almanız önemlidir. Florür, güçlü diş minesini oluşturmaya ve diş çürümesini önlemeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, çok fazla kullanılırsa ‘floroz’ oluşturabilir ve dişlerde beyaz lekelere neden olabilir.

ilk diş

ilk diş

Çoğu yeni yürümeye başlayan çocuk, kendi dişlerini temizledikleri bağımsızlık hissini sever. Yumuşak diş fırçası ve çocuk diş macunu kullanarak günde iki kez fırçalama alışkanlığını bu dönemde kazandırabilirsiniz. Dişlerini fırçalarken görmelerini ve eğlenmelerini sağlayın böylece rutinin keyifli bir parçası olun.

Yanıtla