Seramik Malzeme Analizi

Metal olmayan ve metal dışı bileşenlerden oluşan seramik malzemeler inorganik olarak adlandırılan metalik olmayan malzeme cinsleridir. Bileşeninde kil, kaolen, kuvars ve feldispat bulunmaktadır. Tamamen kristal olabilecekleri gibi kısmen kristal içerikli de olabilirler. Seramik malzemelere ısıtılma ya da soğutulma yöntemi ile şekil verilirler. Seramiğin ürüne dönüştürülmesi için kullanılan ilk malzeme kildir. Seramik malzemeler ısının etkisi ile birlikte şekillendirilerek ardından soğutma ile hazırlanılır. Kristalimsi bir yapıya sahip olabilirler. Amorf denilen cam şeklinde bir yapıda da bulunabilirler. Seramikler sırlanarak renkli ve pürüzsüz bir yüzey oluşturmak için ateşlenerek üretilirler. Seramik malzeme analizi yapılarak daha iyi çalışmalar çıkarılabilir.

Seramik Malzemeler Nasıl Yapılır

Kullanım eşyalarının yapımlarında kullanılan ve çok yüksek ısıda pişirilerek toprak, fayans, çömlek, çanak, porselen gibi işlevsel özelliği olan dekoratif ürünlerin genel adına seramik denilir. El veya makinada biçimlendirildikten sonra sertleştirilmesi için özel olarak üretilmiş fırınlarda pişirilirler. Seramiğin ana maddesi olan kil, doğada bulunan bir mineral türüne verilen isimdir. Kil genel yapısı ile nemlendirilerek işlenen ve ince tanecikli bir yapıya sahip olan toprak malzemedir. Seramik malzeme analizlerinde kilin kimyadaki bileşen karşılığı hidrat alümin silikattır. Seramiklerin elde ediminde kil topraktaki elementler, tozlar ve su karışımı kullanılmaktadır. Bu karışımdan sonra şekillendirilerek çok yüksek bir sıcaklıkta fırında pişirilerek istenilen model ve boyutta ki halini alır.

Seramik Malzemelerin Yapısal Özellikleri

Geleneksel ve teknik seramik olarak ikiye ayrılan çeşitlerinde teknik seramiklere göre geleneksel seramikler daha karmaşık bir yapıya sahiptir. Fayans ve seramik çok karıştırılmaktadır. Analizlerine baktığımızda seramik ile fayans aralarındaki farkın kalınlık ve canlı renklere sahip olması olarak değerlendirilebilir. Yine seramikler şekil alırken daha esnek ve daha yumuşak olmaları nedeniyle porselenlerden de farklı tutulmalıdır. Seramik malzemeleri üretilirken toz hazırlıkları hammadde hazırlıkları ana prosesler uygulanarak yapılmalıdır. Sıralamaya bakıldığında karışımdan sonra şekillendirme, kurutma, sırlama ve pişirme teknikleri görülmektedir. Seramik hammaddelerin kırılarak, ufaltılarak ve belirli tane boyutlarına öğütülerek sınıflandırılması ve stok alanlarında sevk edilmesi işlemine toz hazırlık denilir. Uygarlığın en eski tarihlerinden bir geçmişe sahip olan seramik günümüzde binalarda içeride ve dışarıda yapılacak olan zemin kaplamalarında kullanılan ürün olma özelliğine sahiptir. Ürün ile ilgili seramik malzeme analizi hakkında detaylı bilgi almak istediğinizde https://www.analizistek.com/porselen-seramik-ve-cam-malzeme-analizleri adresinden hizmet alabilirsiniz.

Yanıtla